Yks pikkujuttu hei

Tästä maasta ei löydy yhtään lapsi-, nuoriso-, perhe- päihde-, huume- tai terveysjärjestöä, ei myöskään sosiaaliviranomaista tai tutkijaa, joka olisi sitä mieltä, että alkoholin mielikuvamainonta on hyvä juttu. Tuskin sitä mieltä on peruspalveluministeri Paula Risikkokaan, mutta niin hän vain uhmaa eduskunnan enemmistön, 106 kansanedustajan allekirjoittamaa, alunperin Inkeri Kerolan tekemää lakialoitetta, jossa nuorisolle suunnattu audiovisuaalinen (tv,internet, yms.), positiivisesti alkoholinkäytön mielikuviin vaikuttava mainonta halutaan kieltää.

 Nykyisessä parlamentaarisessa järjestelmässämme on tapana, että yksittäisen kansanedustajan tekemä lakiehdotus, enemmistön takaamanakaan, ei pääse läpi vaan se muutetaan hallituksen esitykseksi. Rivikansanedustajia tällainen käytäntö tietysti korpeaa, mutta olennaista on, että järkevät ja hyvät esitykset menevät eteenpäin, olivatpa ne kenen esittämiä tahansa. Koska Kerolan aloitteen saama tuki on ollut äärimmäisen laajaa, on perinteisesti kuviteltu, että Risikko napauttaa tästä pinnat himaan ja tekee esityksestä omansa. Sosiaalipoliitikkojen ja -työntekijöiden, järjestökentän, myös median ihmetys onkin ollut rotevaa äimistelyä, kun ministeri pari viikkoa sitten suorastaan kieltäytyi lain edistämisestä. 

Tiistaina 1.2.2011 eduskunnan sosiaali-ja terveysvaliokunta päätti aloittaa omalla lain voimaisella oikeudellaan Kerolan esityksen jatkokäsittelyn. Keskiviikkona 2.2. valiokunta sai kuitenkin yllättäen eteensä uunituoreen hallituksen esityksen alkoholin mielikuvamainonnan kieltämisestä ja kuuli, että esitys olisi menossa presidentin hyväksyttäväksi jo perjantaina 4.2. Siis Risikko sittenkin… hienoa! Valiokunnassa riemuittiin oppositiota myöten, hyvä sosiaalipolitiikkaan oikeasti vaikuttava esitys tulee eduskunnan käsittelyyn ja hallituksen esityksenä menee varmasti läpi, tästä laista ei tarvitse edes äänestää. Hyvä juttu! Mutta…

Yksi yö kaiken muuttaa voi! Torstaina 3.2. sos.- ja terv.valiokunnan kokoomuslaiset edustajat ilmoittivat, että presidentin käsittely on siirrettävä 18. päivälle helmikuuta ja että hallintovaliokunnan on myös otettava kanta mainoskieltoon. Ymmärrettiin, että näin tapahtuessa lain voimaansaattaminen siirtyy seuraavalle hallitukselle. Politiikkaa pahimmasta päästä! Kuka, mitä, miksi? Vielä kerran miksi?

Miksi perusterveydenhuollosta vastaavan ministerin ei sallita tehdä lakia, jota kaikki maallinen järki   huutaa olemaan. Vastikään julkistetun Suomen Akatemian tekemän tutkimuksen mukaan joka viides alle 24-v. nuori on käyttänyt mielenterveyspalveluja. Joka viides lapsi on pudokas, syrjäytymisvaarassa oleva koululainen. Kyllä me tiedämme, miten paljon nuoriso tupakoi, dokaa ja käyttää huumeita! Tarvitseeko sidukkaa, lonkeroa ja bisseä vielä erikseen mainostaa; “Vedä ineen ja lähde liitoon!” Nuoren arjessa krapula on jotain muuta kuin aikuisella, se on katastrofien kaaos!

En syytä ministeri Risikkoa, hän on puun ja kuoren, moraalin ja politiikan välissa. Vaalit tulevat, kyynärpäät ovat korkealla. Taustalla on, rahan ja edun tavoittelua, panimoteollisuus, siihen vedoten suomalaiset työpaikat, vienti, mitä lie. Vaalivoitto, valta. Terveydelläkö ei ole sijaa kansantaloudessa? Kenen etuja tässä oikein ajetaan? Tulevan hallituksen, ministerien, kansanedustajien? Yksi pikkujuttu hei… unohtuuko se, ketä tämä lakiesitys koskee? Kenelle me tätä maata oikein rakennamme? Tuskin enää meille, joilla peräseinä näkyy. Meidän pulleita lompakoita ei seinän toisella puolen enää tarvita. 

Kommentti artikkeliin “Yks pikkujuttu hei”
 1. Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Ripa!
  Arkadia tuntuu olevan uhmaiässä.
  Risikko uhmaa enemmistöä, viestintäministeri uhmaa omia lupa- ja mediamaksuesityksiään.
  Uhmakohtauksen MM taisi syntyä Lopen väsyneen Timo Heinosen takinkääntö-showsta jätevesiasetus-perunateatterissaan. Heinonen uhmasi draaman kaaren huipennukseksi ihan itseään (valiokunta).
  Jos poliitikon pitää valita moraalin ja politiikan välillä, pitäisi valinnan olla helppo.
  Maailman vanhimmat duunit, prostituutio ja politiikka muistuttavat kovasti toisiaan.
  Asiakkaan innokasta mielistelyä, moraalista, saati aidosta välittämisestä viis.
  Jatketaan harjoituksia!
  T. Riitta

Jätä kommentti

css.php